Tidigare år har jag torkat chilin som har blivit över, men i år producerar mina plantor enorma mängder chili så jag har testat att göra olika såser. Det här receptet hittade jag på landleyskok.se och det är värt att testa om ni har chili över. Jag hade inte riktigt koll på hur starka mina frukter var, så det blev en hetare variant än den som man normalt köper i affären.
4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl råsocker
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
2,5 msk majsstärkelse
1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.
2. Ha ner chilimixen i en kastrull med smält smör och bryn på mediumvärme under ca 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att bryna det får vitlöken en god, rund smak.
3. Rör ihop kallt vatten med majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning ca 10 minuter.
4. Låt såsen svalna och tappa sedan upp i flaskor.
Säkra att flaskorna är rena genom att ha dem i ugnen i 100 grader i ca 10 min.
4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl råsocker
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
2,5 msk majsstärkelse
1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.
2. Ha ner chilimixen i en kastrull med smält smör och bryn på mediumvärme under ca 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att bryna det får vitlöken en god, rund smak.
3. Rör ihop kallt vatten med majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning ca 10 minuter.
4. Låt såsen svalna och tappa sedan upp i flaskor.
Säkra att flaskorna är rena genom att ha dem i ugnen i 100 grader i ca 10 min.
