
Nu när det mycket snö och 10 grader kallt ute kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på den fantastiska sommaren 2016 och ett av mina matminnen. Vår granne bjöd på frasiga våfflor i växthuset och under vindruvsrankorna smaskade vi både en saltare variant med creme fraiche och rom samt sötare variant med grädde och många sorters sylter med olika bär från trädgården. Mums. Jag hade aldrig hört talas om våffelsmet som var som en ’lös bulldeg’, så jag var tvungen att be om att få receptet. Självklart ska ni också få ta del av det här gamla receptet.
25 gram jäst
4 dl mjölk
125 gram margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
Smält margarinet och häll i mjölken. Värm blandningen till max 37 grader och häll sedan över den nedsmulade jästen.
Rör ner salt och vetemjöl.
Låt smeten jäsa i ca 30-40 minuter.
Sedan är det bara att grädda som vanliga våfflor med ca 1 dl smet per våffla. Eftersom det är så mycket margarin i smeten har i alla fall inte jag behövt tillföra något fett vid själva gräddningen.
25 gram jäst
4 dl mjölk
125 gram margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
Smält margarinet och häll i mjölken. Värm blandningen till max 37 grader och häll sedan över den nedsmulade jästen.
Rör ner salt och vetemjöl.
Låt smeten jäsa i ca 30-40 minuter.
Sedan är det bara att grädda som vanliga våfflor med ca 1 dl smet per våffla. Eftersom det är så mycket margarin i smeten har i alla fall inte jag behövt tillföra något fett vid själva gräddningen.