Den här kolapajen gjorde vi ofta i i juletider i början 2000-talet. Den är mäktig, så de röda bären och lite glass till är ett måste. En paj räcker till ca 16 personer, så vi väntar in att Covid-19 tar slut, så att vi kan bjuda in till fest igen!
Paj
125 gram smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Kola
2 dl grädde
2 dl ljus sirqp
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Paj
125 gram smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Kola
2 dl grädde
2 dl ljus sirqp
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 smör
3-4 dl röda bär tex lingon,vinbär, hallon
Glass till servering
Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Tryck ut i en pajform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i en halvtimme. Nagga och grädda pajskalet i ca 25 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull i 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Det ska inte flyta ut, men fortfarande vara mjukt. Jag brukar använda termometern och koka den tills smeten når 120 grader. Ta av från värmen.
Rör ner vaniljsocker och smör skuret i tärningar och låt kolasmeten svalna.
Häll den avsmalnade kolasmeten i pajskalet och låt smalna helt.
Garnera pajen med bär strax före serveringen och servera gärna med en kula glass till.
Glass till servering
Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Tryck ut i en pajform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i en halvtimme. Nagga och grädda pajskalet i ca 25 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull i 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Det ska inte flyta ut, men fortfarande vara mjukt. Jag brukar använda termometern och koka den tills smeten når 120 grader. Ta av från värmen.
Rör ner vaniljsocker och smör skuret i tärningar och låt kolasmeten svalna.
Häll den avsmalnade kolasmeten i pajskalet och låt smalna helt.
Garnera pajen med bär strax före serveringen och servera gärna med en kula glass till.