Plockmat - citronmarinerad färskpotatis

Kommentera
Det är så gott med plockmat och ett glas bubbel till. Jag gillar när det ser vackert och arbetat ut samtidigt  som man kan göra lite innan så man slipper fixa allt in i det sista. De här passar så bra på sommarbjudningen.

1 kg färsk- eller delikatesspotatis
1 ekologisk citron
1 kruka gräslök
4 msk olivolja
2 msk flingsalt
2 dl creme fraiche
200 gram rom, stenbit eller om man lyxar löjrom.

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av  vattnet och låt svalna något. Skär av en liten platta på vardera långsidan av potatisen - blir botten att stå på. Dela sedan potatisen på mitten.
Skölj citronen, riv det yttersta gula skalet. Pressa saften ur en halv citron.
Lägg undan några gräslökstrån till garnering. Lägg resten av gräslöken i en mixer och mixa tillsammans med citronskal, citronsaft, olivolja och salt.
Blanda de varma potatishalvorna med gräslöksröran och marinera i kylen i minst två timmar eller över natten.
Lägg upp pottaatisarna på ett serveringsft. Spritsa lite creme fraiche på varje potatishalva, toppa med rom och garnera med gräslök.