När jag bakar det här knäckebrödet hamnar vi ofta i diskussioner om det är ett tunnbröd eller knäckebröd eftersom det är så tunt. Det här brödet är gott både till mat och till ostbrickan. Hemligheten ligger i att kavla det riktigt tunt, om inte annat se det som ett gympapass:-). 
Receptet är hämtat från Leilas recept, men jag har dragit ner på mängden mjöl för att den ska bli lättare att kavla.

5 dl mjölk
1/2 msk honung
1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 gram färsk jäst
3 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
 
Stöt fänkålsfrön och kummin i en mortel. Blanda kryddorna, saltet, sirapen och honungen med mjölken och värm till max 37 grader. .
Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan.
Sätt i lite mjöl i taget och arbeta snabbt ihop till en deg. Den ska vara lite kletig. Låt degen jäsa i ca 1 timme.
Kavla ut till runda kakor eller den form som du vill ha. Det viktiga är att de är lövtunna. Ha ordentligt med mjöl på bakbordet. EJag brukar ha hälften rågmjöl och hälften grahamsmjöl. Nagga kakan med kruskavel eller gaffel  så att det inte blir några bubblor och lägg den på en plåt med bakplåtspapper alt direkt bakstenen om du har en sådan. Grädda i mitten av ugnen i ca 225 grader i ca 3 minuter på första sidan och ca 2,5 minuter på andra sidan.
Det är en fördel att vara två när man bakar knäckebröd som ska kavlas, så att en person kan koncentrera sig på ugnen och en på att kavla.
 
Om du har svårt att hitta en bra kavel, är ett tips att titta på Bagaren och Kockens hemsida. De har bra produkter som gör kavlandet lite lättare.
 

Knäckebröd på grahamsmjöl

Mat Kommentera
 När jag bakar det här knäckebrödet hamnar vi ofta i diskussioner om det är ett tunnbröd eller knäckebröd eftersom det är så tunt. Det här brödet är gott både till mat och till ostbrickan. Hemligheten ligger i att kavla det riktigt tunt, om inte annat se det som ett gympapass:-). 
Receptet är hämtat från Leilas recept, men jag har dragit ner på mängden mjöl för att den ska bli lättare att kavla.

5 dl mjölk
1/2 msk honung
1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 gram färsk jäst
3 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
 
Stöt fänkålsfrön och kummin i en mortel. Blanda kryddorna, saltet, sirapen och honungen med mjölken och värm till max 37 grader. .
Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan.
Sätt i lite mjöl i taget och arbeta snabbt ihop till en deg. Den ska vara lite kletig. Låt degen jäsa i ca 1 timme.
Kavla ut till runda kakor eller den form som du vill ha. Det viktiga är att de är lövtunna. Ha ordentligt med mjöl på bakbordet. EJag brukar ha hälften rågmjöl och hälften grahamsmjöl. Nagga kakan med kruskavel eller gaffel  så att det inte blir några bubblor och lägg den på en plåt med bakplåtspapper alt direkt bakstenen om du har en sådan. Grädda i mitten av ugnen i ca 225 grader i ca 3 minuter på första sidan och ca 2,5 minuter på andra sidan.
Det är en fördel att vara två när man bakar knäckebröd som ska kavlas, så att en person kan koncentrera sig på ugnen och en på att kavla.
 
Om du har svårt att hitta en bra kavel, är ett tips att titta på Bagaren och Kockens hemsida. De har bra produkter som gör kavlandet lite lättare.