På ett av kondisen här i stan bakar de vaniljbullar som är jättegoda. Jag har försökt komma på hur de bakar dem genom att ställa frågor till personalen, men de vill inte avslöja hemligheten. Efter ett ha lyssnat på en kollega som är mycket duktigare än vad jag är på att baka bullar, har jag fått till ett recept som jag tycker hamnar någorlunda nära det jag försöker åstadkomma. Grunden är samma som Berits vaniljbullar.

200 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma
1 dl socker
½ tsk salt
ca 800 gram vetemjöl special

Fyllning:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2-3 msk vaniljsocker

+ vaniljkräm baserat på 4 dl mjölk

Värm mjölk och kardemumma till max 37 grader.
Smula ner jäst i en bunke och rör ner socker och salt. Häll mjölkblandningen över.
Arbeta in ca hälften av mjölet. Klicka ner smöret och fortsätt arbeta degen. Häll i lite mjöl i taget och arbeta degen tills den är smidig. Spara ca 0,5-1 dl mjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 40 minuter.
Rör fyllningen till en slät kräm.
Kavla ut degen till en rektangulär kaka.
Bred ett tunt lager av fyllningen över den utkavlade degen. Rulla degen till en rulle. Skär i bitar och lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa under kökshandduk i ca 40 minuter.
Värm ugnen till ca 230 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, spritsa en liten klick vaniljkräm mitt på bullarna, lägg på pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.

Vaniljbullar på mitt sätt

Mat Kommentera
 
På ett av kondisen här i stan bakar de vaniljbullar som är jättegoda. Jag har försökt komma på hur de bakar dem genom att ställa frågor till personalen, men de vill inte avslöja hemligheten. Efter ett ha lyssnat på en kollega som är mycket duktigare än vad jag är på att baka bullar, har jag fått till ett recept som jag tycker hamnar någorlunda nära det jag försöker åstadkomma. Grunden är samma som Berits vaniljbullar.

200 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma
1 dl socker
½ tsk salt
ca 800 gram vetemjöl special

Fyllning:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2-3 msk vaniljsocker

+ vaniljkräm baserat på 4 dl mjölk

Värm mjölk och kardemumma till max 37 grader.
Smula ner jäst i en bunke och rör ner socker och salt. Häll mjölkblandningen över.
Arbeta in ca hälften av mjölet. Klicka ner smöret och fortsätt arbeta degen. Häll i lite mjöl i taget och arbeta degen tills den är smidig. Spara ca 0,5-1 dl mjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 40 minuter.
Rör fyllningen till en slät kräm.
Kavla ut degen till en rektangulär kaka.
Bred ett tunt lager av fyllningen över den utkavlade degen. Rulla degen till en rulle. Skär i bitar och lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa under kökshandduk i ca 40 minuter.
Värm ugnen till ca 230 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, spritsa en liten klick vaniljkräm mitt på bullarna, lägg på pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.