På senare hälften av 80-talet pluggade jag på Universitet i Göteborg.  Vi var ett gäng som gärna lagade mat
tillsammans och det som plånboken tillät var oftast grytor och soppor av olika slag. På en middag hemma hos A lagade vi som förrätt den här underbara soppan. Jag hade i stort sett aldrig ätit musslor förut och var något skeptisk. Efter den här soppan var jag såld. När jag sedan något år senare flyttade till Södertälje och skulle bjuda en tjusig grabb på middag, bjöd jag på den här soppan. Sedan den kvällen för snart 28 år sedan är vi ett par.

Receptet nedan är nedtecknat på det sätt som det stod på den handskrivna lappen som jag fick från A.

2 tomater i tärningar
1 purjolök finstrimlad
1 handfull champinjoner
”några” klyftor vitlök
vitpeppar krossad
1 burk musslor (400 gram)
2 msk smör
3 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl vispgrädde
ev räkor

Fräs mjöl och smör. Späd med fiskbuljong som består av 7 dl (musselspad+vatten+buljongtärning).
Tillsätt vin och grädde.
Släng i hela rasket utom musslorna och räkorna. 
Låt koka i 10 minuter.
I med musseltjafset och räkorna

Jag brukar låta koka längre än 10 minuter så att smakerna sätter sig ordentligt. Burkmusslorna brukar jag ersätta med en kartong med blåmusslor från frysdisken.

Goda musselsoppan

Mat Kommentera
På senare hälften av 80-talet pluggade jag på Universitet i Göteborg.  Vi var ett gäng som gärna lagade mat
tillsammans och det som plånboken tillät var oftast grytor och soppor av olika slag. På en middag hemma hos A lagade vi som förrätt den här underbara soppan. Jag hade i stort sett aldrig ätit musslor förut och var något skeptisk. Efter den här soppan var jag såld. När jag sedan något år senare flyttade till Södertälje och skulle bjuda en tjusig grabb på middag, bjöd jag på den här soppan. Sedan den kvällen för snart 28 år sedan är vi ett par.

Receptet nedan är nedtecknat på det sätt som det stod på den handskrivna lappen som jag fick från A.

2 tomater i tärningar
1 purjolök finstrimlad
1 handfull champinjoner
”några” klyftor vitlök
vitpeppar krossad
1 burk musslor (400 gram)
2 msk smör
3 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl vispgrädde
ev räkor

Fräs mjöl och smör. Späd med fiskbuljong som består av 7 dl (musselspad+vatten+buljongtärning).
Tillsätt vin och grädde.
Släng i hela rasket utom musslorna och räkorna. 
Låt koka i 10 minuter.
I med musseltjafset och räkorna

Jag brukar låta koka längre än 10 minuter så att smakerna sätter sig ordentligt. Burkmusslorna brukar jag ersätta med en kartong med blåmusslor från frysdisken.