Förra året blev det inte många bär på havtornsbuskarna, men om en vecka eller två är det dags att skörda årets bär och det ser lite bättre i år ut när det gäller mängden bär. Då och då har jag fått frågan om jag inte kan göra den goda juicen som vi tar som en vitamin-shot och jag har nekat och sagt att skörden från förra året var ju så liten så vi måste vara rädda om bären. Nu har jag ifall fall plockat ut påsen från frysen och gjort havtornsjuice.

Testa och gör din egen juice. Den är inte jättesöt, så om man vill kan man ju blanda den med lite vatten. Vi tar den i små snapsglas som den är och njuter.
 
3 dl råsaft från havtorn
0,5 dl vatten
1 dl råsocker

Kör havtornen i råsaftcentrifug eller i mixer och sila för att få ut så mycket saft som möjligt.
Blanda ingredienserna till juicen och värm till 71 grader. Häll upp i steriliserad och varm flaska. Förvara flaskan i kylskåp.

Min mamma frågar mig varje gång om jag har tagit rätt på skalen och kärnorna som är fullproppade med massa nyttigheter. Man ska torka dem och sedan mala till pulver som man kan ha på filen. Där någonstans brukar min energi ta slut, men idag har jag satt in en plåt med resterna på tork i ugnen på 60 grader. Jag hoppas att du är beredd på en laddning med nyttigheter mamma!
 

Havtornsjuice

Mat Kommentera
Förra året blev det inte många bär på havtornsbuskarna, men om en vecka eller två är det dags att skörda årets bär och det ser lite bättre i år ut när det gäller mängden bär. Då och då har jag fått frågan om jag inte kan göra den goda juicen som vi tar som en vitamin-shot och jag har nekat och sagt att skörden från förra året var ju så liten så vi måste vara rädda om bären. Nu har jag ifall fall plockat ut påsen från frysen och gjort havtornsjuice.

Testa och gör din egen juice. Den är inte jättesöt, så om man vill kan man ju blanda den med lite vatten. Vi tar den i små snapsglas som den är och njuter.
 
3 dl råsaft från havtorn
0,5 dl vatten
1 dl råsocker

Kör havtornen i råsaftcentrifug eller i mixer och sila för att få ut så mycket saft som möjligt.
Blanda ingredienserna till juicen och värm till 71 grader. Häll upp i steriliserad och varm flaska. Förvara flaskan i kylskåp.

Min mamma frågar mig varje gång om jag har tagit rätt på skalen och kärnorna som är fullproppade med massa nyttigheter. Man ska torka dem och sedan mala till pulver som man kan ha på filen. Där någonstans brukar min energi ta slut, men idag har jag satt in en plåt med resterna på tork i ugnen på 60 grader. Jag hoppas att du är beredd på en laddning med nyttigheter mamma!