Jag sitter och går igenom massa gamla papper med handskrivna recept på och några av recepten är förknippade med speciella händelser.  Den här pajen hade vi i buffén när döttrana tog studenten och vi har haft den som förrätt på ett antal middagar med släkten och goda vänner. Servera gärna med lite stekta kantareller - det är så gott.

Pajdeg:

75 gram smör
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kesella

Fyllning:
150 gram riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
salt

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 23 cm i diameter eller i 16 små formar. Låt degen vila i i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.

Vispa samman ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 225 grader i ca 20 min.

Västerbottensostpaj

Mat Kommentera

Jag sitter och går igenom massa gamla papper med handskrivna recept på och några av recepten är förknippade med speciella händelser.  Den här pajen hade vi i buffén när döttrana tog studenten och vi har haft den som förrätt på ett antal middagar med släkten och goda vänner. Servera gärna med lite stekta kantareller - det är så gott.

Pajdeg:

75 gram smör
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kesella

Fyllning:
150 gram riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
salt

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 23 cm i diameter eller i 16 små formar. Låt degen vila i i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.

Vispa samman ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 225 grader i ca 20 min.