Mammas kvargpiroger

Kommentera
 
Jag har förmånen att ha ett matkulturarv med mig från mina föräldrar och kvargpiroger är något som mamma ofta bakar. Att få ur henne exakta mått är inte det lättaste, man smakar ju bara av… Nu när det finns ett recept, ta chansen att baka dem - de är jättegoda.
Bulldeg:
5 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma
50 gram jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
ca 800 gram vetemjöl special
150 gram rumsvarmt smör

Kvargfyllning
2 ägg
2 dl creme fraiche
250 gram naturell keso
250 gram naturell kvarg
1 krm vaniljsocker
1,5 dl socker

Värm mjölken tillsammans med kardemumman till max 37 grader
Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om.
Tillsätt socker, salt, ägg och smöret i mindre bitar.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta in i degen. Spara minst ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen tills den är smidig.
Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 30-40 minuter.
Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord.
Dela degen i ca 40 delar och rulla till små bullar som placeras på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 40 minuter.

Rör samman ingredienserna till kvargfyllningen.

Använd ett glas för att trycka ner bullarna så att det blir platt i mitten, men har en liten kant/upphöjning runt hela bullen.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Fyll gropen i resp bulle med kvargfyllning.
Grädda i 220 grader mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Smaka och njut.