
Kärt barn har många namn och det har de här bullarna också; solbullar, vaniljbullar, seglarbullar etc. Egentligen är det sockerbullar med en klick vanilj som fyllning. Första gången jag bakade de här bullarna var i samband med en fotbollsmatch. När min man skulle köpa fika valde han de vanliga bullarna som jag också hade bakat eftersom han trodde att seglarbullarna var köpesbröd. Seglarbullarna går alltid åt först de gånger som de finns för försäljning. Det händer att de som står längre bak i kön ropar till den som står i kiosken och ber personen lägga undan så att det säkert ska räcka… Receptet är hämtat från Leilas vaniljbullar. Jag brukar dock fuska och använda mig av marsanpulver till vaniljkrämen.
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
½ tsk salt
150 gram mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Vaniljkräm – Följ instruktionen på förpackningen. Jag brukar göra på 4 dl mjölk.
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, max 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, sockret, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i 18 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.
1,5 dl strösocker
½ tsk salt
150 gram mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Vaniljkräm – Följ instruktionen på förpackningen. Jag brukar göra på 4 dl mjölk.
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, max 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, sockret, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i 18 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.