
När man går på marknader och matmässor finns det alltid några stånd där de säljer tomatmarmelad. Jag har alltid varit tveksam till att smaka, men för någon sommar sedan kokade Ernst tomatmarmelad i ett av sina sommarprogram och vem kan motstå honom… När vi kom hem från semestern hade min mamma och syster kokat marmelad och det fanns ett antal burkar på köksbänken. Testa ni också och njut av den till på skiva bröd tillsammans med en god ost.
• 500 g tomater, helst körsbärstomater
• Saften från en citron + rivet skal (bara det gula) från en halv citron
• 0,5 dl vatten
• 3,5 dl syltsocker
• Knappt en matsked finriven ingefära
Gör så här:
1. Skär tomater i klyftor om du använder körsbärstomater, annars i mindre bitar.
2. Koka tomater, citronskal, vatten och saften från citronen under lock i ca 20-30 min.
3. Ta grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 min.
4. Låt marmeladen stå några minuter och häll upp den i rena varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Det kan vara svårt att avgöra om marmeladen har kokat tillräckligt länge eller ej, Ett bra tips är att göra ett marmeladprov; Häll upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen några minuter till och gör ett nytt prov.