Till julen är fikonmarmeladen nästan ett måste. Så här års har jag inte tillgång till rabarber, så då får det bli en mer klassisk variant. I år har jag gjort två varianter med olika smaksättningar. Vilken som är godast? Det är bara att testa båda varianterna. Tillvägagångssättet är samma för båda.
Variant 1
250 gram torkade fikon
150 gram farinsocker
saft från ½ citron
1 -2 msk konjak (ha i det på slutet innan du häller upp marmeladen på burkar, det är ju synd att koka bort alkoholen)

Variant 2
250 gram torkade fikon
150 gram rörsocker
saft från ½ citron
1 vaniljstång
chiliflakes (jag använde ½ torkad chili utan frön).

• Skär av pinnen av de torkade fikonen och dela varje fikon i 4 bitar. Lägg fikonen i blöt under natten.
• Lägg fikonen, lite av vattnet från blötläggningen samt resterande ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme i ca 15 minuter.
• Om du ska ha chili, så lägger du i den nu.
• Kör med mixerstav om du vill ha en slät massa, i annat fall går det bra att mosa fikonen lätt med en gaffel.
• Koka i ytterligare 10-15 minuter så att marmeladen blir simmig.
• Häll upp marmeladen i desinficerade glasburkar. (diska dem noga och sätt dem sedan i ugnen i 100 grader i minst 10 minuter).
 

Fikonmarmelad

Mat Kommentera
Till julen är fikonmarmeladen nästan ett måste. Så här års har jag inte tillgång till rabarber, så då får det bli en mer klassisk variant. I år har jag gjort två varianter med olika smaksättningar. Vilken som är godast? Det är bara att testa båda varianterna. Tillvägagångssättet är samma för båda.
Variant 1
250 gram torkade fikon
150 gram farinsocker
saft från ½ citron
1 -2 msk konjak (ha i det på slutet innan du häller upp marmeladen på burkar, det är ju synd att koka bort alkoholen)

Variant 2
250 gram torkade fikon
150 gram rörsocker
saft från ½ citron
1 vaniljstång
chiliflakes (jag använde ½ torkad chili utan frön).

• Skär av pinnen av de torkade fikonen och dela varje fikon i 4 bitar. Lägg fikonen i blöt under natten.
• Lägg fikonen, lite av vattnet från blötläggningen samt resterande ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme i ca 15 minuter.
• Om du ska ha chili, så lägger du i den nu.
• Kör med mixerstav om du vill ha en slät massa, i annat fall går det bra att mosa fikonen lätt med en gaffel.
• Koka i ytterligare 10-15 minuter så att marmeladen blir simmig.
• Häll upp marmeladen i desinficerade glasburkar. (diska dem noga och sätt dem sedan i ugnen i 100 grader i minst 10 minuter).