Fikonmarmelad

Kommentera
Till julen är fikonmarmeladen nästan ett måste. Så här års har jag inte tillgång till rabarber, så då får det bli en mer klassisk variant. I år har jag gjort två varianter med olika smaksättningar. Vilken som är godast? Det är bara att testa båda varianterna. Tillvägagångssättet är samma för båda.
Variant 1
250 gram torkade fikon
150 gram farinsocker
saft från ½ citron
1 -2 msk konjak (ha i det på slutet innan du häller upp marmeladen på burkar, det är ju synd att koka bort alkoholen)

Variant 2
250 gram torkade fikon
150 gram rörsocker
saft från ½ citron
1 vaniljstång
chiliflakes (jag använde ½ torkad chili utan frön).

• Skär av pinnen av de torkade fikonen och dela varje fikon i 4 bitar. Lägg fikonen i blöt under natten.
• Lägg fikonen, lite av vattnet från blötläggningen samt resterande ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme i ca 15 minuter.
• Om du ska ha chili, så lägger du i den nu.
• Kör med mixerstav om du vill ha en slät massa, i annat fall går det bra att mosa fikonen lätt med en gaffel.
• Koka i ytterligare 10-15 minuter så att marmeladen blir simmig.
• Häll upp marmeladen i desinficerade glasburkar. (diska dem noga och sätt dem sedan i ugnen i 100 grader i minst 10 minuter).