
Kocken som gjorde barbeque-såsen, se tidigare inlägg, hade som förslag att vi skulle ha en paj på sötpotatis som tillbehör i grillbuffén. Jag var lite tveksam först, sötpotatis är inte direkt min favoritgrönsak. Men dels var min nyfikenhet väckt och dels tänkte jag att jag inte får vara så inskränkt – andra kan ju tycka om pajen även om inte jag gör det. Jag tror att det var den enskilda rätt som det var mest prat kring. Vad var det för kryddor? Smakade den inte som pepparkaka eller kanske morotskaka? Pajen var god och många ville ha receptet. Här kommer det och det är avsett för 8 portioner. När jag gjorde pajen själv använde jag en form som var 24 cm i diameter.
Deg
· 75 gram smör
· 1 dl strösocker
· 3 dl vetemjöl
· 1 krm salt
· 0.5 tsk bakpulver
Fyllning
· 400 gram sötpotatis(ar), kokt, mosad
· 30 gram smör, mjukt
· 2 st ägg, vispade
· 2 dl strösocker
· 1 dl grädde
· 1 tsk bakpulver
· 1 tsk ingefära, malen
· 1 tsk kanel, malen
· 1 krm salt
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret lite. Rör ihop med övriga ingredienser till degen och fyll i en smörad form.
3. Mixa potatis, smör och ägg.
4. Blanda bakpulver, socker och salt samt kryddor separat. Häll i sötpotatismixen. Tillsätt grädden och fyll i pajbottnen.
5. Grädda i ca 60-70 min