Barbequesås

Kommentera
 
När jag fyllde år hade vi en urduktig kock som lagade maten. Han bjöd på mycket gott och en av sakerna var en barbequesås som jag bara var tvungen att få veta hur han hade gjort. När jag frågade efter receptet skickade han med ett bonusrecept också, så du får också båda två. Gör gärna såsen dagen innan så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.

Grillsås barbequesås
Ingredienser:
• 1 burk krossade eller passerade tomater
• 2 msk vinäger
• 2 msk honung
• 2 msk chilisås
• 0,5 tsk salt
• 1 krm svartpeppar
• 2 krm mald spiskummin
• 1 pressad klyfta vitlök
• 2 tsk worcestershiresås
• Några droppar tabasco efter smak

1. Smaka av grillsåsen med salt, honung, svartpeppar samt några stänk tabasco.
2. Mixa gärna barbequesåsen med en stavmixer så att den blir slät och ej har större klumpar av tomater osv.
3. Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
 
Tinas BBQ-sås
Ingredienser:
• 1 rödlök
• 3 vitlöksklyftor
• 0,5 röd chili
• 1 msk fänkålsfrön
• 1 msk korianderfrö
• 1 msk paprikapulver
• 0,5 tsk svartpepparkorn
• 0,5 dl japansk soja
• 1 msk vitvinsvinäger
• 0,5 dl rårörsocker
• 3 dl ketchup

1. Skala och finhacka rödlöken. Skala vitlöksklyftorna och kärna ur chilin. Stöt vitlök, chili och kryddor i en mortel.
2. Lägg allt i en kastrull tillsammans med soja, vinäger och socker. Koka upp och låt puttra i ett par minuter, ställ åt sidan och låt svalna.
3. Blanda i ketchupen och låt såsen bli kall. Häll upp på rena flaskor och förvara i kylen. Barbequesåsen håller i minst 2 veckor.