Lax i alla varianter fungerar både till vardag och fest. Med den här såsen till blir det garanterat fest. Jag fick receptet av en kollega för många år sedan och har bjudit på rätten många gånger. Receptet fungerar bra när man ska bjuda många personer på middag. Var beredd på att gästerna backar på såsen och att de frågar efter receptet.
12 fjärilsstyckade laxfiléer av lax
3 tsk salt
1 1/2 - 2 tsk citronpeppar
msk olja till pensling
ev räkor och sparris till garnering
pressad potatis
Laxfjärilar
Lägg en hel laxfilé med skinnet neråt
Skiva laxen med 4 cm tjocklek så att vartannat snitt inte går igenom skinnet. Det blir då dubbelskivor med ett snitt i mitten. Vik varje dubbelskiva som en fjäril ut och in så att skinnsidorna kommer mot varandra.
Sherrysås:
3 + 3 msk smör
3 msk finhackad lök
3 msk grovhackad persilja
1-2 krm citronpeppar
1/2 flaska halvtorr sherry
4 fiskbuljongtärningar
6 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
6 dl crème fraiche
(ev en aning cayennepeppar, ev citronsaft samt ev mer salt)
Börja med såsen:
Fräs lök, persilja och 2 krm citronpeppar i 2-3 msk smör utan att det får färg. Tillsätt sherry och buljongtärningar och låt allt koka ihop tills ca 2 dl återstår.
Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila såsen i en ny kastrull. Blanda 1 msk smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och klicka i under vispning och nytt uppkok. Tillsätt crème fraiche och koka såsen sakta under vispning ca 5 min.
Smaka av såsen med salt om det behövs och ca 1/2 krm cayennepeppar.
Tillsätt lite mer sherry eller en aning citronsaft om det behövs. Vispa slutligen i 2-3 msk kallt smör klickvis och såsen är färdig.
Laxen:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg ut laxfjärilarna på en lätt smord långpanna.
Krydda med salt och citronpeppar samt pensla ovansidan lätt med olja. Sätt långpannan i ugnen ca 15-20 min före serveringen. Laxen ska en innertemperatur på 56 grader när den är klar.
Lägg upp laxfjärilarna på stort fat. Garnera med lite av såsen och ev räkor och sparris.
Servera med pressad potatis och grönsallad.
12 fjärilsstyckade laxfiléer av lax
3 tsk salt
1 1/2 - 2 tsk citronpeppar
msk olja till pensling
ev räkor och sparris till garnering
pressad potatis
Laxfjärilar
Lägg en hel laxfilé med skinnet neråt
Skiva laxen med 4 cm tjocklek så att vartannat snitt inte går igenom skinnet. Det blir då dubbelskivor med ett snitt i mitten. Vik varje dubbelskiva som en fjäril ut och in så att skinnsidorna kommer mot varandra.
Sherrysås:
3 + 3 msk smör
3 msk finhackad lök
3 msk grovhackad persilja
1-2 krm citronpeppar
1/2 flaska halvtorr sherry
4 fiskbuljongtärningar
6 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
6 dl crème fraiche
(ev en aning cayennepeppar, ev citronsaft samt ev mer salt)
Börja med såsen:
Fräs lök, persilja och 2 krm citronpeppar i 2-3 msk smör utan att det får färg. Tillsätt sherry och buljongtärningar och låt allt koka ihop tills ca 2 dl återstår.
Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila såsen i en ny kastrull. Blanda 1 msk smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och klicka i under vispning och nytt uppkok. Tillsätt crème fraiche och koka såsen sakta under vispning ca 5 min.
Smaka av såsen med salt om det behövs och ca 1/2 krm cayennepeppar.
Tillsätt lite mer sherry eller en aning citronsaft om det behövs. Vispa slutligen i 2-3 msk kallt smör klickvis och såsen är färdig.
Laxen:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg ut laxfjärilarna på en lätt smord långpanna.
Krydda med salt och citronpeppar samt pensla ovansidan lätt med olja. Sätt långpannan i ugnen ca 15-20 min före serveringen. Laxen ska en innertemperatur på 56 grader när den är klar.
Lägg upp laxfjärilarna på stort fat. Garnera med lite av såsen och ev räkor och sparris.
Servera med pressad potatis och grönsallad.
