Anisbröd

Kommentera

De här goda bakverken som också kallas för pitepojkar, är nästan ett måste på ett traditionellt kakfat i Norrbotten. De påminner om munkar, men skiljer sig åt i både form och smak.
Värm och sockra dem före servering.

200 gram margarin
5 dl mjölk
2,5 dl strösocker
2 tsk anisfrön
50 gram jäst
½ tsk salt
1 ägg
16-18 dl vetemjöl

• Smält margarinet och häll i mjölken. Värm upp så att det blir fingervarmt, dvs max 37 grader.
• Finfördela jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills degen jäst sig.
• Stöt anisen fint i en mortel.
• Tillsätt socker, salt, anis, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa under duk i ca 20 minuter.
• Ta upp degen och knåda den. Kavla ut till en kaka som är ½ cm till knappt centimetertjock.
• Sporra ut remsor som är 2,5 cm * 6 cm. Snitta eller sporra två jack på ena sidan (som ett E) och böj den bakåt så att skårorna öppnas något.
• Lägg på bakduk att jäsa i 20 minuter.
• Smält 750 gram kokosfett, helst i en gryta som täcker plattan väl. Värm fettet så att den håller en temperatur på ca 180-190 grader. Passa temperaturen noga hela tiden. Anisbröden blir för mörka vid för hög temperatur. Om flottyren är för kall, tränger flottet in och bröden blir för feta och ljusa.
• Lägg i några anisbröd i flottyren, men inte för många på en gång. Vänd dem då de börjar bli bruna på kanterna och låt dem fritera klart.
• Ta upp dem med hålslev och lägg dem att rinna av på galler med några lager hushållspapper under.
• Vänd dem i socker före serveringen. Om de ska frysas, sockras de efteråt. Värm dem då lite ugnen så fastnar sockret bättre.