När det är ett riktigt bra svampår och jag har torkat svamp i timmar i torkmaskinen, blir jag otroligt glad när maken kommer och säger att det är dags för honom att göra syltade trattkantareller. Det här receptet hittade min mamma i en veckotidning för många år sedan och vi brukar servera trattkantarellerna som tillbehör till viltkött.
 

2 liter trattkantareller eller gul trumpetsvamp
2 tsk salt/liter vatten

Lag:
2 dl ättiksprit, 12 procent
3 dl svampspad
2,5 dl socker
1 tsk vitpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
riven muskot
1 bit färsk ingefära
3-4 kryddnejlikor

Lägg den rensade svampen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker till hälften. Tillsätt salt och sjud i ca 8 minuter. Sila av spadet och spara 3 dl till lagen.

Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt det koka upp. Lägg i svampen och sjud i 5 minuter.

Ta upp svampen och fördela den i rena och varma burkar. Koka upp lagen och skumma den väl. Häll lagen över svampen. Sätt lock på burkarna och förvara burkarna svalt.

 

Syltade trattkantareller

Mat Kommentera
När det är ett riktigt bra svampår och jag har torkat svamp i timmar i torkmaskinen, blir jag otroligt glad när maken kommer och säger att det är dags för honom att göra syltade trattkantareller. Det här receptet hittade min mamma i en veckotidning för många år sedan och vi brukar servera trattkantarellerna som tillbehör till viltkött.
 

2 liter trattkantareller eller gul trumpetsvamp
2 tsk salt/liter vatten

Lag:
2 dl ättiksprit, 12 procent
3 dl svampspad
2,5 dl socker
1 tsk vitpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
riven muskot
1 bit färsk ingefära
3-4 kryddnejlikor

Lägg den rensade svampen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker till hälften. Tillsätt salt och sjud i ca 8 minuter. Sila av spadet och spara 3 dl till lagen.

Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt det koka upp. Lägg i svampen och sjud i 5 minuter.

Ta upp svampen och fördela den i rena och varma burkar. Koka upp lagen och skumma den väl. Häll lagen över svampen. Sätt lock på burkarna och förvara burkarna svalt.