Syltade trattkantareller

Kommentera
När det är ett riktigt bra svampår och jag har torkat svamp i timmar i torkmaskinen, blir jag otroligt glad när maken kommer och säger att det är dags för honom att göra syltade trattkantareller. Det här receptet hittade min mamma i en veckotidning för många år sedan och vi brukar servera trattkantarellerna som tillbehör till viltkött.
 

2 liter trattkantareller eller gul trumpetsvamp
2 tsk salt/liter vatten

Lag:
2 dl ättiksprit, 12 procent
3 dl svampspad
2,5 dl socker
1 tsk vitpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
riven muskot
1 bit färsk ingefära
3-4 kryddnejlikor

Lägg den rensade svampen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker till hälften. Tillsätt salt och sjud i ca 8 minuter. Sila av spadet och spara 3 dl till lagen.

Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt det koka upp. Lägg i svampen och sjud i 5 minuter.

Ta upp svampen och fördela den i rena och varma burkar. Koka upp lagen och skumma den väl. Häll lagen över svampen. Sätt lock på burkarna och förvara burkarna svalt.