Den här äppelpajen eller snarare äppelkakan bakade vi ofta på 90-talet när vi hade gäster.
Pajdeg
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning
4-5 äpplen
Pajdeg
100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning
4-5 äpplen
socker
kanel
0,5 dl mellanmjölk
1 dl creme fraiche
0,5 dl mellanmjölk
1 dl creme fraiche
1 ägg
100 gram riven mandelmassa
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Smält smöret och häll över de torra ingredienserna. Rör samman till en deg. Tryck ut degen i en rund form med avtagbar kant, ca 22 cm.
100 gram riven mandelmassa
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Smält smöret och häll över de torra ingredienserna. Rör samman till en deg. Tryck ut degen i en rund form med avtagbar kant, ca 22 cm.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem tätt iformen och strö över socker och kanel efter tycke och smak. Vispa ihop mjölk, creme fraiche, ägg och riven mandelmassa. Bred smeten över äppelklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Servera med grädde eller glass.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Servera med grädde eller glass.