
Nybakade frallor till frukost - finns det något godare? Min man överaskade mig med att baka saftiga och jättegoda pumpafrallor och de har snabbt blivit en favorit hos oss. När döttrarna har varit och hälsat på har de fått med sig frallor hem för att stoppa i frysen för att kunna plocka fram och njuta av en vanlig vardag också. Frallorna innehåller butternutpumpa och en för mig spännande krydda när det gäller brödbak - svartpeppar!
Ingredienser till ca 16 st
1/4 paket jäst (dela jästpaketet först på diagonalen och sedan på mitten, det har min smarta mamma lärt mig 😘)
1 msk rapsolja
6 dl kallt vatten
1/4 paket jäst (dela jästpaketet först på diagonalen och sedan på mitten, det har min smarta mamma lärt mig 😘)
1 msk rapsolja
6 dl kallt vatten
3/4 msk salt
2 dl grovrivet kött av skalad butternut (eller annan pumpa)
1/2 tsk mald svartpeppar
1/2 msk hel kummin
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 dl gramhamsmjöl
650 gram vetemjöl special
flingsalt och ev pumpakärnor att strö över
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten och olja. Rör till jästen har lösts upp.
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg. Jag brukar normalt ha min hushållsassistent när jag gör bröddeg, men när jag bakar de här frallorna har jag bara en slev til min hjälp. Täck över med bakduk och låt jäsa i 2 timmar.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och forma till frallor. Lägg frallorna på en plåt och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Pensla bröden med vatten och strö över filingsalt och ev pumpakärnor.
Sänk värmen till 225 grader, ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda frallorna i 15-20 minuter tills de får fin färg.
2,5 timme i jästid... Hur tidigt är min man egentligen uppe innan jag masar mig upp ur sängen? Ett tips är att preppa alla torra ingredienser kvällen innan, då går det betydligt snabbare att sätta degen. När degen väl är satt kan man ju krypa ner i sängen igen och sova i 2 timmar😊
.
2 dl grovrivet kött av skalad butternut (eller annan pumpa)
1/2 tsk mald svartpeppar
1/2 msk hel kummin
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 dl gramhamsmjöl
650 gram vetemjöl special
flingsalt och ev pumpakärnor att strö över
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten och olja. Rör till jästen har lösts upp.
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg. Jag brukar normalt ha min hushållsassistent när jag gör bröddeg, men när jag bakar de här frallorna har jag bara en slev til min hjälp. Täck över med bakduk och låt jäsa i 2 timmar.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och forma till frallor. Lägg frallorna på en plåt och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Pensla bröden med vatten och strö över filingsalt och ev pumpakärnor.
Sänk värmen till 225 grader, ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda frallorna i 15-20 minuter tills de får fin färg.
2,5 timme i jästid... Hur tidigt är min man egentligen uppe innan jag masar mig upp ur sängen? Ett tips är att preppa alla torra ingredienser kvällen innan, då går det betydligt snabbare att sätta degen. När degen väl är satt kan man ju krypa ner i sängen igen och sova i 2 timmar😊
.