Älskade bönor

Kommentera
En av förra sommarens smaköveraskningar var bondbönorna. Lätt blancherade med lite olivolja, citron och vitlök, mm det är så jag längtar efter att få skörda dem. I år odlar jag följande sorters bönor

Rosenböna Prizegewinner
Rödblommande med långa välfyllda baljor. Bönorna är purpurröda med svarta fläckar. En favorit bland hobbyodlare. Extremt rikgivande. Kokas färska som brytbönor, halvmogna som spritbönor eller torkade som borolottobönor. Fin lättodlad spaljéväxt för balkong, altan eller varma utelägen.
 
Rosenböna Sunset
Dekorativ, snabbväxande och lättodlad klättrare med laxrosa blommor. Perfekt i spalje, pergola och liknande. Får korta, smakrika gröna bönor utmärkta för infrysning.

Borlotto Lingua
Hög omtyckt sort med fantastisk smak och färg. Dekorativa baljor som kan plockas och användas färska eller lämnas att växa sig stora för att sedan skalas och torkas. Lämplig att odla vid spaljé i en lite större kruka på en balkong. 

Borlotto Lingua di Fuoco Nano
Ger bönor som är spräckligt brunröda med beige grundfärg. Baljan kan användas som en vanlig skärböna och är då trådfri. 

Bondböna Express 
En av de tidigaste bondbönorna. Rik skörd på låga stadiga stjälkar som inte behöver stödjas. Bönorna kan ätas färska, tillagade, frysas eller torkas.

Bondböna Aquaduelce Claudia
Ganska hög sort som blir ca 110 cm hög. Produktiv som kan se baljor som är upp till 30 cm långa. Prisbelönt.

Bondböna Ratio
Tidig sort , ca 70 cm-100 hög planta. Delikat och produktiv.

Brytböna Marona
Tidig sort som ger ljusgröna ca 16 cm långa och 10 mm tjocka baljor. Plantan är ganska vinglig, så den mår bra av att kupas. Riklig skörd och mycket god.

Brytböna Maxi
Gröna böljor 18-20 cm långa, växer fritt över bladverket. Tidig och högavkastande.Mycket vädertålig för nordiskt klimat.

Brytböna Provider
En tidig lågväxande sort med späda trådlösa bönor av haricort verttyp. En delikatess lätt kokt eller i stuvningar. Utmärkt för infrysning.

Vaxböna Rocqencourt
En tidig lågväxande sort med späda trådlösa bönor av haricort verttyp. En delikatess lätt kokt eller i stuvningar. Utmärkt för infrysning.

Vaxböna Gondola
Ger drivor av läckra vaxbönor. En tidig sort. Lättodlad med lågt växtsätt, behöver inte stödjas. Kan ätas lätt förvällda. Frys in överskottet.

Vaxböna Dragon Langerie
Draktunga. Ovanlig och mycket vacker vaxböna från Holland. De kompakta och stadiga plantorna ger massor av långa, plattrunda, trådfria baljor. De är läckert gräddgula med purpurfärgade fläckar och tigerränder som försvinner vid tillagning. Skörda ofta och njut av baljorna färska eller lätt kokta. Ej lika bra som andra vaxbönor att frysa, baljorna blir lätt mosiga vid upptining. Resistent mot bönrost.

Vaxböna Neckargold
Störvaxböna med långa, raka, mjälla kraftigt gula baljor av bästa kvalitet. Baljorna blir 23-25 cm långa. Medelsen sort.

Purpurböna Royal Burgundy
En vacker purpurböna med mörkt bladverk och kraftigt violetta blommor. Den ger 13-16 cm långa mörkvioletta baljor med en smak bland de bästa. De är spröda moch köttiga och övergår i mörkgrönt vid kokning. Plantan är kompakt och stadig. Är en av de tåligaste buskbönorna.